Elon Musk ผู้ก่อตั้งและ CEO บริษัท SpaceX และ Tesla ได้เปิดตัวจรวดรุ่นล่าสุด Falcon Heavy ซึ่งเป็นจรวดที่มีประสิทธิภาพมากที่สุดที่บริษัทของเขาเคยสร้างขึ้นมา โดยได้มีการยกขึ้นติดตั้งที่ฐานยิงจรวดที่เดียวกับที่ใช้ปล่อยตัวจรวด Apollo ในประวัติศาสตร์ ณ Kennedy Space Center รัฐ Florida

จุดประสงค์หลักของการเปิดตัวในครั้งนี้ เพื่อส่ง รถยนต์ Tesla  Roadster เข้าสู่วงโคจรของดาวอังคาร และเป็นการทดสอบห้องโดยสารที่อยู่ยอดบนสุดของจรวด เพื่อพิสูจน์ว่าจะสามารถทนทานกับรังสีจาก Van Allen Radiation Belt หรือแถบรังสีแวนอัลเลนได้มากกว่า 6 ชั่วโมงหรือไม่

โดยในครั้งนี้ Elon Musk ได้ติดตั้ง รถยนต์ Tesla  Roadster เข้าไปแทนการใช้สิ่งมีชีวิตในการทดสอบ ซึ่งหากการทดลองนี้ประสบความสำเร็จ ก็จะเป็นการชิงส่วนแบ่งการตลาดของบริษัทอื่นที่ต้องการแข่งขันใน Space Race รอบใหม่ และเปิดตลาดกับกองทัพสหรัฐผ่านทาง NASA รวมไปถึงโอกาสในตลาดการท่องอวกาศในเชิงพาณิชย์  งานนี้ถือเป็นการยิง ปืน (จรวด) นัดเดียวแต่ได้นกหลายตัว

กระบวนการปล่อยจรวดยักษ์สุดระทึก

ลองชมวีดีโอ CG จำลองการทดสอบยิงจรวด Falcon Heavy ในครั้งนี้ แล้วจะทราบกระบวนการตั้งแต่ต้นจนจบว่า Elon Musk ต้องการให้มีอะไรเกิดขึ้นบ้าง

 

จากในคลิปวิดีโอเราจะเห็นว่า จรวด Falcon Heavy มีขนาดใหญ่มาก และต้องใช้ตัวบูสเตอร์ ถึง 2 ตัว ประกบกับจรวดลำใหญ่ที่อยู่ตรงกลาง โดยบนยอดสุดของ Core booster (บูสเตอร์ตัวหลัก) จะเป็นห้องโดยสาร ที่บรรจุรถยนต์ Tesla Roadster พร้อมกับหุ่นคนขับ ที่ชื่อว่า Starman ที่สวมชุดนักบินอวกาศของ SpaceX

เมื่อจรวดเคลื่อนตัวพ้นชั้นบรรยากาศไปแล้ว บูสเตอร์ทั้ง 2 ตัวจะดีดตัวออกจากยานหลัก และบินกลับมายังฐาน ส่วนบูสเตอร์ตัวหลักจะเคลื่อนที่ต่อไป เพื่อส่งให้กระสวย (ห้องโดยสาร) เคลื่อนที่ไปยังตำแหน่งที่ต้องการ โดยก่อนหน้านั้นจะเคลื่อนที่ไปยัง แถบรังสีแวนอัลเลนเป็นเวลาราว 6 ชั่วโมงเพื่อแสดงการเคลื่อนที่ให้กองทัพสหรัฐฯ เห็น หลังจากนั้นเครื่องยนต์จะถูกติดขึ้นมาอีกครั้ง เพื่อส่งให้รถยนต์ Tesla  Roadster พร้อมหุ่นคนขับ Starman เข้าสู่วงโคจรของดาวอังคาร

ฟังกระบวนการทั้งหมดแล้ว ราวกับนิยายวิทยาศาสตร์เลยทีเดียว ว่าแต่ทำไม Elon Musk ต้องลงทุนเปิดตัวทั้งจรวดที่ใหญ่ที่สุดใช้พลังงานมากที่สุด เพื่อส่งรถยนต์รุ่นใหม่ไปดาวอังคาร ที่ต้องใช้งบประมาณเพื่อการนี้ถึง 90 ล้านเหรียญสหรัฐฯ (ประมาณ 2,800 ล้านบาท)

https://www.instagram.com/p/BdA94kVgQhU/?utm_source=ig_embed

ภาพภายในส่วนบนสุดของจรวด Falcon Heavy ที่จะใช้เป็นห้องโดยสารหรือห้องสำหรับบรรทุกสำภาระในการขนส่งทางอวกาศ โดยได้ทำการติดตั้งรถยนต์ Tesla Roadster รุ่นล่าสุดลงไป เพื่อทดสอบการทนทานต่อรังสีและแรงกดดันในขณะที่กำลังผ่านแถบรังสีแวนอัลเลน

ที่มา: Elon Musk’s Instagram and  https://www.space.com/39195-elon-musk-tesla-roadster-falcon-heaavy-photo.html

ภาพการติดตั้งกล้อง เข้ากับฐานของกระสวย เพื่อถ่ายภาพประวัติศาสตร์กลับมาให้คนทั้งโลกได้รับชม

ที่มา http://www.businessinsider.com/falcon-heavy-launch-radiation-is-a-challenge-for-spacex-6-hours-in-2018-2

สรุปผลการปล่อยจรวดไฮเทคแห่ง SpaceX

ก่อนที่จะไปวิเคราะห์และสรุปผลจากการเล่นใหญ่ในครั้งนี้ เรามาดูผลการทดสอบกันก่อนว่า Elon Musk สามารถทำสำเร็จได้ตามแผนที่วางไว้ทั้งหมดใน CG หรือไม่

การออกตัวจากโลก

การปล่อยตัวจรวด มีความเสี่ยงในทุกวินาที ตั้งแต่การปล่อยออกจากฐาน แม้จะเคยปล่อยมาแล้วหลายครั้ง แต่โอกาสที่จะระเบิดตั้งแต่ที่ฐานก็มีไม่น้อย ดังนั้นช่วงที่ลุ้นที่สุดช่วงหนึ่งก็คือช่วงปล่อยตัวนั่นเอง เพราะถ้าหากพลาดพลั้ง แรงระเบิดจะมีพลังทำลายล้างเท่ากับ ระเบิดทีเอ็นทีขนาด 4 ล้านปอนด์เลยทีเดียว แต่ Falcon Heavy ก็สามารถผ่านจุดปล่อยตัวมาได้อย่างงดงาม และทะยานทุละชั้นบรรยากาศไปได้ เมื่อถึงจุดที่กำหนด บูสเตอร์ทั้งสองตัวก็ถูกปล่อยจากบูสเตอร์หลัก และบินกลับมายังฐาน ตามจุดที่กำหนดไว้อย่างงดงามตามแผนการ

การนำบูสเตอร์กลับสู่โลก

ในขณะที่บูสเตอร์หลักยังคงเคลื่อนที่ต่อไป และผลักให้กระสวยที่อยู่บนยอดเกิดแรงเหวี่ยง ก่อนที่จะปล่อยกระสวยให้เคลื่อนที่ต่อไป และบูสเตอร์หลักบินกลับมายังจุดลงจอดกลางมหาสมุทรแอตแลนติก แต่แล้วก็เกิดความผิดพลาด เมื่อเครื่องยนต์ โดรน ที่ทำหน้าที่ช่วยในการลงจอด ดับไป 2 ตัว เนื่องจากเชื้อเพลิงหมด ทำให้บูสเตอร์หลักพุ่งลงมาด้วยความเร็ว 300 ไมล์ต่อชั่วโมง จึงพลาดเป้าแท่นจอด และตกลงไปในมหาสมุทรในที่สุด

กระสวยและรถยนต์ Tesla Roaster สู่จักรวาลอันไกลโพ้น

ส่วนกระสวยเมื่อไปถึงยังจุดที่กำหนด จะเปิดออกเพื่อให้เห็นรถยนต์ Tesla Roadster ซึ่งถ้าหากภายในห้องโดยสารสามารถทนกับรังสีได้ ทางศูนย์ควบคุมภาคพื้นดิน และผู้คนที่ชมการถ่ายทอดสดทั่วโลกจะได้รับชมภาพประวัติศาสตร์ คือภาพจากกล้องทั้ง 3 ตัวที่ติดตั้งบนรถยนต์ Tesla Roadster ซึ่งจะถ่ายทอดสดจากนอกโลก

และแล้วก็ได้รับสัญญาณภาพอย่างชัดเจน ซึ่งหมายถึงการทดลองนี้ประสบความสำเร็จอย่างงดงาม และยังสามารถส่ง รถยนต์ Tesla Roadster ให้เข้าสู่วงโคจรของดาวอังคารได้ตามที่วางไว้อีกด้วย (แม้ในบางกระแสข่าวจะอ้างว่า แรงส่งนั้นมากเกินไปหรืออาจจะเพราะใช้เวลาในแถบรังสีแวนอัลเลนมากเกินไปจึงอาจจะทำให้ Tesla Roadster หลุดออกจากวงโคจรของดาวอังคารไปลอยอยู่ท่ามกลางวงแหวนดาวเคราะห์น้อยที่คั่นกลางระหว่างดาวอังคารและดาวพฤหัสก็ตาม)  

โดย Elon Musk ออกมายอมรับว่า เนื่องจากประสิทธิภาพของ บูสเตอร์หลักนั้นดีมาก ทำให้รถยนต์ Tesla Roadster อาจจะหลุดเข้าไปในวงแหวนดาวเคราะห์น้อยก็เป็นได้ (เหวี่ยงแรงไปหน่อย)

 

 

ภาพแสดงตำแหน่งของแถบดาวเคราะห์น้อย (Asteroid Belt)จาก Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_belt#/media/File:InnerSolarSystem-en.png

บทสรุปการทดลองสุดระห่ำครั้งนี้คือ!

หากมองจากภายนอก เราอาจจะคิดว่า มีมหาเศรษฐีคนหนึ่ง อยากประชาสัมพันธ์รถยนต์ของตัวเอง ถึงขนาดลงทุนปล่อยจรวด ถ่ายทอดสดให้คนดูทั่วโลก ฟังดูแล้วก็อาจจะดูบ้าระห่ำจริง ๆ แต่ในความเป็นจริงแล้ว การทดลองครั้งนี้ของ SpaceX ถือว่าประสบความสำเร็จอย่างงดงาม แม้ Core Booster (บูสเตอร์หลัก) จะตกทะเล และรถยนต์ Tesla อาจจะหลุดจากวงโคจรของดาวอังคารเพราะเหวี่ยงแรงเกินไป แต่ภาพ ๆ นี้ จะกลายเป็นภาพที่จะต้องจารึกในประวัติศาสตร์ของโลกไปอีกนานเท่านาน ไม่แพ้ภาพก้าวแรกของมนุษย์ชาติบนดวงจันทร์ แม้ที่นั่งอยู่บนรถจะเป็นเพียงหุ่น ไม่ใช่คนจริง ๆ ก็ตาม

ที่มา https://www.outerplaces.com/science/item/17729-spacex-falcon-heavy-tesla-space

Elon Musk ถือเป็นนักการตลาดตัวยง อะไรก็ตามที่เขาต้องการจะขาย จะสามารถเรียกความสนใจ และเรียกเงินออกจากกระเป๋าของคนซื้อได้เสมอ ซึ่งสถานการณ์ของ Tesla ในขณะนี้ไม่สู้จะดีนัก เนื่องจากปัญหาความล่าช้าในการส่งมอบ Model 3 ที่เรื้อรังมาข้ามปี ยังไม่สามารถแก้ไขได้ และหุ้นก็เริ่มตก นับวันมีแต่จะทรงกับทรุด แต่แล้ว Elon Musk ก็สามารถพลิกสถานการณ์ให้ Tesla กลับมาเนื้อหอม และน่าสนใจจากคนทั้งโลกได้อีกครั้ง ด้วยการปล่อยจรวดของ SpaceX

ทั้งยังเป็นการประกาศการเริ่มต้นยุค Space Race ขึ้นมาใหม่อีกครั้ง อย่างเป็นทางการ (นับตั้งแต่ที่ NASA ของสหรัฐ แข่งขันกับ สหภาพโซเวียต(รัสเซีย) ในการแข่งกันพัฒนาเทคโนโลยีทางอวกาศ จนอเมริกาสามารถประกาศปักธงบนดวงจันทร์ได้ก่อนโซเวียต แต่หลังจากนั้นโครงการอวกาศก็ค่อย ๆ น้อยลงไปและไม่มีการแข่งขันกันมากเหมือนในอดีต) โดยครั้งนี้จะเป็นการแข่งขันการพัฒนาเทคโนโลยีอวกาศของเอกชน ที่ตอนนี้มีทั้งประเทศจีน และ คู่แข่งในประเทศอย่าง Amazon ของ Jeff Bezos ที่เร่งพัฒนาอยู่เช่นกัน

และจากความสำเร็จในการทดลองครั้งนี้ จะทำให้ SpaceX ได้รับสัญญาจาก NASA เพิ่มขึ้นอย่างแน่นอน และส่งผลให้มูลค่าของ SpaceX ทะยานขึ้นด้วยเช่นกัน ทั้งยังเปิดโอกาสไปสู่ธุรกิจการบินอวกาศในเชิงพาณิชย์อีกด้วย เรียกได้ว่า Elon Musk นอกจากจะเป็นวิศวกรที่เก่งกาจแล้ว ยังเป็นนักการตลาดระดับอัจฉริยะเลยทีเดียว

*หมายเหตุ

ข้อความ DON’T PANIC! บนหน้าจอ ในรถยนต์ Tesla  Roadster นั้นมาจาก ข้อความบนหน้าปกส่วนหนึ่งของนิยายเรื่อง The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ซึ่งเป็นซีรีส์ชุดแรก ที่เขียนโดย Douglas Adams เรื่องราวเกี่ยวกับนักท่องอวกาศที่ชื่อว่า Arthur Dent ซึ่งเป็นนิยายที่ Elon Musk อ่านในวัยเด็กและชื่นชอบอย่างมาก และกลายเป็นแรงบันดาลใจให้เขาเดินตามความฝันที่จะท่องอวกาศ

ที่มา http://www.businessinsider.com/falcon-heavy-launch-falcon-heavy-roadster-says-dont-panic-on-the-dashboard-2018-2

โครงการท่องอวกาศเพื่อไปตั้งรกรากบนดาวอังคารของ Elon Musk ยังคงดำเนินต่อไป ยังไม่มีใครทราบว่าเราจะเดินทางไปถึงดาวอังคารได้เมื่อไหร่ แต่ไม่แน่ว่า วันที่เราสามารถส่งคนไปอาศัยบนดาวอังคารได้นั้น เจ้ารถยนต์ Tesla  Roadster และนาย Starman อาจจะไปรอเราอยู่ที่ดาวอังคารแล้วก็เป็นได้

Sources:

 • http://www.businessinsider.com/spacex-successfully-launched-falcon-heavy-rocket-2018-2
 • http://www.businessinsider.com/falcon-heavy-launch-radiation-is-a-challenge-for-spacex-6-hours-in-2018-2
 • http://www.businessinsider.com/elon-musk-launch-tesla-roadster-mars-spacex-falcon-heavy-2018-2
 • http://www.businessinsider.com/falcon-heavy-launch-falcon-heavy-roadster-says-dont-panic-on-the-dashboard-2018-2
 • http://www.businessinsider.com/tesla-q4-earnings-preview-2018-2

 

119 COMMENTS

 1. มันจะไปกันรังสี แวน อัลเลน ได้ไง
  รถเปิดประทุนด้วย 55555 โฆษณาสินค้าชัดๆ

 2. Hello every one, here every person is sharing such knowledge, thus it’s nice to read this weblog, and I
  used to pay a quick visit this web site every day.

 3. My partner and I stumbled over here by a different page and thought I might as well check things out.

  I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page yet again.

 4. I all the time emailed this blog post page to all my contacts, as if like
  to read it afterward my links will too.

  Stop by my web blog rollex11 test; Warren,

 5. First of all I would like to say excellent blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if
  you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out there.

  I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10
  to 15 minutes are lost simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions
  or tips? Cheers!

  Take a look at my web page scr Mega888

 6. May I just say what a relief to find a person that genuinely understands what
  they are talking about on the net. You definitely know how to bring a
  problem to light and make it important. A lot more people must look at this
  and understand this side of your story. I can’t believe you’re
  not more popular given that you surely possess the gift.

  Here is my homepage: 918kaya ios download (https://918kiss-m.com/918kaya)

 7. My spouse and I stumbled over here from a different
  website and thought I might as well check things out.

  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking into
  your web page yet again.

  Also visit my web page pussy888 pc

 8. Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog
  soon but have no coding expertise so I wanted
  to get advice from someone with experience. Any help
  would be enormously appreciated!

  my blog – download lpe88

 9. Hey! I realize this is somewhat off-topic but I needed to ask.
  Does operating a well-established website like yours require a massive amount
  work? I’m brand new to blogging however I do write in my diary daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and
  feelings online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring bloggers.

  Thankyou!

  Here is my website :: game slot playboy2 (918kiss-m.com)

 10. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am having
  difficulties with your RSS. I don’t understand why I can’t join it.

  Is there anyone else getting identical RSS
  problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

  Feel free to surf to my webpage greatwall99 game

 11. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home a bit,
  but other than that, this is excellent blog. An excellent read.
  I will definitely be back.

  Feel free to surf to my homepage – sky1388 test id

 12. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your website?
  My blog is in the exact same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you
  present here. Please let me know if this alright with you.
  Cheers!

 13. Today, I went to the beachfront with my children. I
  found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  My blog post; test ok388 (mega888sg.com)

 14. Hey! Someone inn my Myspace group shаred this websitе witһ us so Ӏ came to check itt
  out. I’m definitely enjoying the information. Ι’m boоkmarking and
  will be tweeting this to my followers! Outstanding blog аnd fantastic design.

 15. What’s Ηаppening i’m new to this, I stumbled upon thiѕ I have found It positively helpful and
  it һas aided me out loɑds. I am hoρing to contribute & assist didferent
  users lіke its helped me. Good job.

 16. You actually make it seem so easy with your presentation but I find
  this topic to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try
  to get the hang of it!

 17. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?

  Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to
  find out where u got this from. kudos

 18. Someοne essentially assist to make severely articles
  I would state. This is the fіrst time I freqquented your
  webѕite page and to this рoint? I surprised with tһe
  analysis you masԀe tto make this particular
  post amazing. Exceⅼlent prⲟcess!

 19. I ѕimрly could not depart your web site before suggesting tһat I actually loѵed tthe standard infօrmation a person pгovide on your visitors?
  Is going to bе back continuously to chefk oout new posts

 20. I do accept as true with all of the concepts you have
  offered in your post. They are really convincing and can definitely
  work. Nonetheless, the posts are very short for novices.

  May you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

 21. Thanks , I’ve just been looking for info about this subject
  for ages and yours is the best I’ve came upon so far.
  But, what concerning the conclusion? Are you sure concerning the
  supply?

  my homepage :: Spore Metabolic Boost (clubriders.men)

 22. It’s difficult to find well-informed people on this topic, however, you sound like you know
  what you’re talking about! Thanks

  My page :: Pur 7 CBD Oil Reviews, Adriene,

 23. Hello there, I do think your web site might be having browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your web site
  in Safari, it looks fine however, if opening
  in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick
  heads up! Aside from that, fantastic blog!

  Feel free to visit my web-site … Smiles CBD Gummies Review (163.30.42.16)

 24. Excellent items from you, man. I’ve be mindful your stuff prior to and you’re just too excellent.

  I really like what you’ve acquired here, certainly like
  what you are saying and the best way in which you say it. You make it
  entertaining and you still take care of to
  stay it smart. I cant wait to read much more from you.

  This is actually a tremendous web site.

  Here is my webpage … Neurostym Pills (anapa-alrosa.com.ru)

 25. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit
  the nail on the head. The problem is something which not enough folks are speaking intelligently
  about. Now i’m very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

  Review my site :: Bodice Keto Pills (xajm168.com)

 26. I’m extremely impressed together with your writing skills and also with the
  layout to your blog. Is this a paid theme or did
  you customize it yourself? Anyway keep up the nice high quality writing, it is rare to see a nice weblog like
  this one nowadays..

  My site Invigorate 3X Ultra Side Effects – forum.adm-tolka.ru,

 27. whoah this blog is magnificent i love reading your posts.
  Keep up the good work! You already know, lots of persons are looking around for this information, you can help them
  greatly.

  My webpage: D8 Health Gummies – grazebo.com

 28. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I
  am encountering problems with your RSS. I don’t understand why I can’t join it.

  Is there anybody getting identical RSS issues? Anybody who knows the answer
  can you kindly respond? Thanx!!

  my blog – Lipotril Ingredients (http://www.memorytoday.com)

 29. I drop a comment each time I especially enjoy a article on a website
  or if I have something to add to the conversation. It is caused by the sincerness communicated in the post I read.
  And on this post การตลาดอัจฉริยะ!
  Elon Musk ปล่อยจรวดของ SpaceX พ่วงโปรโมทแบรนด์รถยนต์ Tesla Roadster ที่ทำให้คนทั้งโลกต้องพูดถึงและจดจำ – CEO Channels.

  I was actually excited enough to post a thought 🙂
  I actually do have a couple of questions for you if you tend not to mind.
  Could it be just me or does it appear like some of these remarks come across
  as if they are written by brain dead visitors?
  😛 And, if you are writing on additional online social sites, I would
  like to keep up with you. Could you list the complete urls of all your communal sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  Feel free to surf to my homepage – D8 Health CBD Review (http://www.business-to-business.ipt.pw)

 30. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of house .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.

  Reading this information So i am satisfied to convey that I’ve an incredibly just
  right uncanny feeling I came upon exactly what I needed.
  I most without a doubt will make sure to don’t overlook this
  site and give it a look regularly.

  Also visit my page; BioVana Skin Care Review (http://www.klnjudo.com)

 31. It’s actually a cool and useful piece of info. I am happy that you just shared this useful
  info with us. Please stay us informed like this. Thanks
  for sharing.

  Feel free to visit my web site: One Shot Max Keto Ingredients (haojiafu.net)

 32. Hello.This article was really fascinating, particularly since I was browsing for thoughts on this matter last Saturday.

  My web site … Core Keto Pro (Ali)

 33. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  Here is my webpage: One Shot Max Keto Ingredients (211.159.150.117)

 34. I do believe all of the concepts you have presented to your post.
  They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for beginners.
  May just you please lengthen them a little from next time?
  Thanks for the post.

 35. What i don’t understood is if truth be told how you are not actually a lot more neatly-liked
  than you might be now. You’re very intelligent.
  You recognize therefore considerably in the case of this subject, produced me in my view imagine it
  from so many varied angles. Its like men and women are not
  interested unless it is something to accomplish with Woman gaga!
  Your personal stuffs excellent. At all times handle it up!

  my web blog :: Active Uprise Nitric Oxide Boost Review (http://www.mhes.tyc.edu.tw)

 36. I actually wanted to make a simple message to be able to express gratitude to you for all of
  the unique secrets you are showing at this website. My time intensive internet lookup has now been rewarded with
  pleasant information to write about with my visitors.

  I ‘d repeat that many of us site visitors actually are unquestionably lucky
  to exist in a fantastic website with so many marvellous individuals with beneficial guidelines.
  I feel very much happy to have discovered your entire
  site and look forward to tons of more amazing
  moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

  Feel free to visit my website: Montezumas Secret Reviews
  http://www.meteoritegarden.com

 37. I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme.
  Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my own site and would like to learn where you got
  this from or what the theme is named. Cheers!

  Look at my web site – Viaxmed Pills (http://39.100.90.4/)

 38. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours
  lol

 39. Great blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I
  wish my site loaded up as fast as yours lol

  Also visit my webpage … Delta 8 THC Gummies Review; mhes.tyc.edu.tw,

 40. It is the best time to make a few plans for the future
  and it is time to be happy. I’ve read this submit and if I may just I want to counsel you some fascinating issues or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.

  I want to learn even more things about it!

  Review my webpage; Xtreme Boost Reviews (web.jmjh.tn.edu.tw)

 41. The bookmakers we will use to compare our odds are bet365, William
  Hill, Paddy Power, Ladbrokes, Coral, Betfair, Betfred, BetVictor, 888sport and Unibet.

 42. I don’t even understand how I ended up here, however
  I believed this put up was great. I do not realize who you are however certainly you are going to a well-known blogger in the event you are not already 😉 Cheers!

  Feel free to visit my blog – Green X CBD Gummies Review – web.jmjh.tn.edu.tw

 43. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It’s always helpful to read through content from other writers and use something
  from their sites.

 44. Unlicensed web-sites either do not want to
  spend the €10,000 license fee, do not want to pay the applicable tax, or have had an application declined.

 45. Exceptional post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Kudos!

 46. Hey! Do you know if they make any plugins to protect
  against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 47. Howdy great website! Does running a blog like this take
  a great deal of work? I’ve absolutely no knowledge of programming but I was hoping to
  start my own blog soon. Anyways, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off subject but I just needed to ask.

  Appreciate it!

 48. Hmm it appears like your website ate my first comment (it
  was super long) so I guess I’ll just sum it up what
  I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any points for first-time blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 49. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before
  but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be
  book-marking and checking back frequently!

 50. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during
  lunch break. I enjoy the info you present here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, superb blog!

 51. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this
  blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the
  blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 52. I’ll right away grasp your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please let me understand in order that I may
  just subscribe. Thanks.

 53. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this
  blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or
  if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here